V juniju dijaki predzadnjega letnika programov elektrotehnik, tehnik računalništva in tehnik mehatronike opravljajo nekajtedensko praktično usposabljanje z delom. Skupina 14 dijakov pa je letos to obveznost opravljala v Španiji. Tja so se odpravili 12. junija v okviru Erasmus+ projekta Teorija in praksa – z roko v roki 2020. Sledi nekaj utrinkov z dveh tednov.

V ranih jutranjih urah smo se zbrali v Ljubljani in se odpeljali do zagrebškega letališča. S prvim letom smo nato prispeli v Franfkurt, kjer smo pohiteli do letala, ki nas je pripeljalo v vročo Seviljo. Ob izhodu z letališča nam je zapihal rahel veter, občutek pa je bil, kot bi usmerili vase sušilec za lase. Na srečo nas je pričakal avtobus do hostla, kjer smo spoznali svojega gostitelja Alfonsa. Po kosilu smo se namestili v sobe in si nato ogledali okolico hostla.

Naslednjega dne nas je gostitelj popeljal na ogled središča Sevilje, ki nas je očarala s svojo bogato podobo. Pod vročim soncem so najbolj priljubljene točke kmalu postale stojnice s slamniki in klimatizirane trgovine. Mesto je bilo kljub vročini polno, saj so se ljudje pripravljali na bližnje praznovanje. Po kosilu v hostlu so nato fantje obiskali prostore šole SAFA Nuestra Señora de los Reyes, kjer so začeli s pripravami na vezavo fotovoltaičnih panelov s svetlobno inštalacijo.

V prihodnjih dneh smo dopoldneve namenili učenju osnov španščine pri dobrovoljni učiteljici Paqui, ki nam je poleg jezika predstavila tudi nekaj kulinaričnih znamenitosti Španije. Popoldneva so fantje posvečali načrtovanju inštalacij v okolju AutoCAD in nato še na testni plošči. V četrtek, 16. junija, pa so Španci vsepovsod obhajali praznik presvetega rešnjega telesa in krvi, zato smo imeli več prostega časa, Sevilja pa je bila ves dan natrpana zaradi obredov in procesij.

Pred prvim vikendom smo povzeli doživetja prvega tedna ter veselo delili fotografije sončne Sevilje z domačimi, s prijatelji in z vsemi sledilci po družbenih omrežjih. Po uspešno opravljenem tednu so si fantje obetali več prostega časa in v nedeljo tudi izlet na otoški Kadiz. Tudi tu je bilo videti trume domačinov, ki so s procesijami po mestnem središču sklenili praznovanje prejšnjega dne. Čeprav je bilo vreme zjutraj videti otožno in je vse kazalo na dež, so se oblaki kmalu razbežali in sledilo je kopanje v osvežilnem morju. Medtem sva učitelja merila moči z domačini.

V ponedeljek, 20. junija, smo si ogledali, kako Španci izkoriščajo eno od največjih naravnih danosti, ki smo jo izkušali že dober teden dni – sončno energijo. Sredi suhe pustinje izven Sevilje so namreč postavili več sončnih elektrarn, o kakršnih so se naši dijaki pridno učili pri več predmetih. Biser ogleda pa je predstavljala elektrarna s solarnim stolpom, v katerega je usmerjeno celo polje zrcal. Čeprav je postavitev že prestala desetletnico obstoja, še vedno proizvaja dovolj energije za desettisoče prebivalcev v bližnjem mestu.

V preostanku tedna smo dopoldne uspešno sklenili tečaj španščine, pri katerem smo se odpravili tudi na teren in svoje novo znanje preizkusili na nič hudega slutečih mimoidočih. Mnogi med njimi niso bili iz Sevilje, večina sploh ni bila iz Španije, a smo z združenimi močmi uspeli odgovoriti na vsa vprašanja ter z nekaj slutnje posluha celo odpeti krajši refren Vamos a la Playa. Manjkal ni niti obisk znamenitega nogometnega stadiona. V popoldnevih so fantje ugotovili, da imajo Španci svoje standarde pri električni inštalaciji. Kljub temu so pridno napredovali in v vseh skupinah pripravili uspešen model električne inštalacije s sončnim napajanjem.

Zadnjo soboto v Sevilji so fantje izkoristili za obisk vodnega parka in še zadnje oglede lokalnih znamenitosti. Med temi je tudi dvorec Real Alcázar, ki poleg znamenite Alhambre velja za enega najlepše ohranjenih primerov islamske arhitekture iz časov mavrske zasedbe Španije. Z razlogom je dvorec po pregonu islamskih gospodarjev kraljeva palača, saj vsaka stena neizpodbitno priča o bogastvu lastnika.

V nedeljo, 26. junija, smo se naposled vkrcali na letalo in prek postanka v Frankfurtu le vrnili v Zagreb in nato domov. Vrnili smo se izčrpani, zagoreli in polni vtisov, ki jih bomo z veseljem delili še vrsto let. Med njimi je tudi dejstvo, da so v Sevilji snemali enega od filmov v seriji Vojna zvezd. Le na kateri sličici je videti lokacijo? 

(Visited 3 times, 1 visits today)
Dostopnost